Motor rijlessen

Leeftijd voor examen op zware motor verlaagd naar 21 jaar !!

Er is veel veranderd omtrent het motorrijbewijs. Het rijbewijs is namelijk opgesplitst in 3 categorieën, het A1, A2 en A rijbewijs
Allereerst wat algemene informatie over het motorrijbewijs. Om je motorrijbewijs te halen moet je 3 examens doen: het theorie examen, het examen voertuigbeheersing en het examen verkeersdeelname.
Het theorie examen doe je bij het CBR, en gaat over de verkeersregels. Je moet natuurlijk alle borden kennen, de verkeersregels, de snelheden, soorten wegen, maar ook wat algemene kennis over EHBO, verkeer en milieu, enzovoorts. Het theorie certificaat is 1,5 jaar geldig.

Om je goed voor te bereiden op het examen is het raadzaam om een theorieboek en oefenboek of oefen cd-rom aan te schaffen. Deze hebben wij standaard op voorraad liggen.

Terwijl je met je theorie bezig bent mag je wel alvast beginnen met lessen voor het tweede examen, de voertuigbeheersing. In dit examen rijdt je op een besloten terrein en moet je laten zien dat je de motor goed onder controle hebt. Je moet een langzame en een snelle slalom laten zien, noodstoppen maken, uitwijken, maar ook bijvoorbeeld laten zien hoe je de motor parkeert. Natuurlijk leren we je dit allemaal in de lessen, zodat je goed voorbereid naar het examen gaat.

Als je het examen voertuig beheersing gehaald hebt mag je rijles nemen in het verkeer. Dit is de voorbereiding voor het derde en laatste examen, de verkeersdeelname. In dit examen moet je laten zien dat je veilig en zelfstandig met de motor in het verkeer kan deelnemen. Je moet natuurlijk de verkeersregels toepassen, en alles wat je onderweg tegenkomt zelfstandig en veilig oplossen.

Wanneer welk rijbewijs?

Eerst een kleine uitleg welke motor bij welk rijbewijs hoort:

  • A1 lichte motor (motorinhoud 11 kw of 125 cc)
  • A2 middelzware motor (motorinhoud tot 35 kw)
  • A zware motor (motorinhoud van 35 kw of meer)

Rijbewijs A1, lichte motor

Vanaf 17 jaar mag je theorie examen doen en rijles nemen op een lichte motor. Vanaf 18 jaar mag je praktijk examen doen op een lichte motor.


Rijbewijs A2, middelzware motor

Vanaf 20 jaar mag je rijles nemen op een middelzware motor en hierop examen doen, als je nog geen A1 rijbewijs hebt.


Heb je al een A1 rijbewijs, lichte motor, dan mag je op je 19e beginnen met lessen op een middelzware motor. Vanaf 20 jaar mag je dan praktijk examen doen voor de middelzware motor. Let op: je hoeft in dit geval alleen nog een examen verkeersdeelname te doen, je hebt vrijstelling voor de theorie en voertuigbeheersing omdat je deze examens al gehaald hebt in je A1 rijbewijs.

Oftewel, als je rijbewijs A1 hebt gehaald op je 18e, mag je na 2 jaar rijervaring en het examen verkeersdeelname overstappen op een middelzware motor (A2).

Rijbewijs A, zware motor

Leeftijd voor examen op zware motor verlaagd naar 21 jaar !!

De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als je het A-rijbewijs haalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).
De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.
Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.
Als je rijbewijs A2 al hebt, mag je na 2 jaar doorstromen naar het A rijbewijs, hiervoor doe je dan eerst het examen verkeersdeelname.
Let op, volgens de wet mag je voor alle categorieën vanaf je 17e je theorie examen doen, maar dit certificaat is maar 1,5 jaar geldig!

Voor de rijlessen beschikken we over de volgende motoren:

Voor de middelzware motorfiets (A2) een KTM Duke 390cc  (35 kW), en een Yamaha Mt 07